Top 10+ eettips in Japan
Laatst gewijzigd op 19 maart 2025 door Sayo
Als je aan Japans eten denkt, dan denk je waarschijnlijk aan sushi en ramen (Japanse noedels). Maar er zijn nog veel meer lekkere Japanse snacks en gerechten. Hieronder mijn top 10 (willekeurige volgorde):
1. Takoyaki
Dit is een Japanse snack van balletjes deeg gevuld met stukjes octopus, gember en groene ui. Het wordt gebakken in een speciale pan (lijkt op een poffertjespan) en het wordt meestal geserveerd met takoyakisaus, mayonnaise en bonito-vlokken. Het is bijna overal verkrijgbaar, o.a. bij streetfood markten.
Fun fact: in Osaka zijn de balletjes erg zacht, dit vinden ze daar schijnbaar lekkerder? Op andere plekken in Japan zijn de balletjes iets steviger/krokanter.

Tip: als je via Tokyo Narita Airport vliegt, dan kun je bij Tsjukiji Gindako hele lekkere takoyaki balletjes halen. De yaki udon is ook een aanrader.
2. Taiyaki
Dit is een Japanse wafel in de vorm van een vis, meestal gevuld met zoete rodebonenpasta, maar tegenwoordig zijn er ook varianten met custard, chocolade, of andere vullingen. Het is bijna overal verkrijgbaar, in drukke (winkel)straten en bij streetfood markten.
Fun fact: tijdens feestdagen en speciale gelegenheden werd in Japan vaak luxe vis, zoals zeebrasem (tai), gegeten. Het staat voor geluk en voorspoed. Maar omdat het voor sommige mensen te duur was, heeft een slimme bakker de taiyaki bedacht. Zo konden mensen die geen luxe vis konden kopen alsnog de feestdagen vieren met iets lekkers in de vorm van een zeebrasem. (Ik heb het altijd een rare combinatie gevonden: zoete wafel in de vorm van een vis, maar nu snap ik waarom ;)).

3. (Warabi)mochi
Mochi is een Japanse lekkernij gemaakt van gestoomde kleefrijst (glutinous rice) die wordt gestampt tot een plakkerige, elastische massa. Het kan op zichzelf worden gegeten of gevuld worden met zoete of hartige vullingen, zoals rodebonenpasta (anko), ijs of fruit. Mochi heeft een zachte, taaie textuur en wordt gegeten tijdens Japanse vieringen en festivals.
Warabimochi is misschien minder bekend dan mochi, deze variant wordt gemaakt van brakenwortelzetmeel. Het heeft een zachte, jelly-achtige textuur en wordt meestal bestrooid met kinako (geroosterd sojameel) en geserveerd met kuromitsu (donkere suikersiroop). Het is minder stevig dan mochi. Je krijgt het soms als toetje in een restaurant. Warabimochi is te koop in winkels, supermarkten, op stations en op toeristische plekken zoals Arachiyama (daar is een speciaal winkeltje waar ze superlekkere warabimochi en matcha/sakura-ijs hebben – hier vind je meer info over Arachiyama en de winkel waar je warabimochi kan halen).
4. Onigiri en onigirazu (sushi sandwich)
Een onigiri is een hartige snack gemaakt van gekookte witte rijst met vulling (bijv. zalm, tonijn met mayo, of kip teriyaki) en vaak omwikkeld met een velletje nori (zeewier). Het wordt vaak als lunch of tussendoortje gegeten. In de convencience stores (buurtwinkels) kun je onigiri’s met verschillende soorten vullingen vinden; als je goed zoekt vind je altijd een vulling die je nog niet hebt gehad (maar tonijn met mayo blijft mijn favoriet).
De onigirazu is een sandwich variant van de onigiri; deze heeft de vorm van een sandwich. De versie met een plakje spam, ei en/of kaas is erg lekker.

5. Melonpan
De melonpan is een zoet broodje (Japanners houden van zoet brood). Het heeft een zachte, luchtige binnenkant en een krokante buitenkant. De bovenkant heeft de uiterlijk van een meloen (geribbeld), daarom heet het melonpan. In sommige winkels verkopen ze melonpans in verschillende smaken en/of met vulling.
Mocht je naar Nara gaan, dan kun je naar Nijiiro Melon vinden. Zij hebben heerlijke melonpans in verschillende smaken! Ik heb er een ter plekke gegeten en ook nog twee extra gekocht om mee te nemen.


6. Japanse curry
Mijn favoriete Japanse curry tent is Coco Ichibanya. Dit is een keten, ze zitten ook in o.a. UK en USA. De curry is erg lekker (vooral de vega variant), je kunt het combineren met verschillende soorten groenten en snacks zoals gefrituurde garnalen of een krabkroket (het volledige menu van Coco Ichibanya kun je hier vinden). Wat ik erg fijn vind is dat je ook je portie rijst mag aanpassen (wat meer of minder), de pittigheid van de curry kunt kiezen en de toppings mag combineren.
Tip: neem er ook een groentesalade bij, je kunt deze als bijgerecht eten maar ook in de curry is het erg lekker (en maakt het ook minder zout – Japanners eten vrij zout).
Coco Ichibanya is bijna overal in Japan te vinden, dus je kunt altijd op Google Maps even checken of er één bij jou in de buurt is (bijv. vlakbij je hotel of een winkelcentrum).
Fun fact: ze verkopen ook losse pakjes curry, dus je kunt er ook nog wat meenemen terug naar Nederland.


7. Udon en soba noodles
In Nederland kun je tegenwoordig (met name in de randstad) veel Japanse ramen restaurants te vinden. Maar in Japan zijn de udon en soba noedels ook erg populair. Zelf vind ik de udon noedels erg lekker, het is ook wat lichter dan ramen. Vooral als je de hele dag veel wil eten en snacken, dan is het fijn om een lichte noedelsoep als lunch- of avondmaaltijd te nemen. Of je kunt wat meer bijgerechten bestellen, zoals gyoza (dumplings).
Ramen: dit zijn dunne, gele tarwenoedels, geserveerd in een bouillon op basis van (varkens)vlees (tonkotsu) of vis, miso, shoyu (sojasaus), of zout (shio). Meestal krijg je de volgende toppings: varkensvlees (chashu), bamboescheuten, ei en zeewier. Voor de grote eters: in sommige restaurants kun je (van tevoren) nog een extra portie ramen bestellen, die krijg je dan halverwege in je noedelsoep.
Udon: dit zijn dikke, witte noedels gemaakt van tarwebloem. Udon wordt vaak geserveerd in een lichte, hartige dashi-bouillon (vis en zeewier). Het wordt meestal warm geserveerd, maar het kan ook koud worden gegeten. Vaak krijg je als topping tempura (gefrituurde garnalen of groenten), tofu of kamaboko (viscake).
Soba: dit zijn dunne noedels gemaakt van boekweitmeel (soms gemengd met tarwemeel), meestal heeft het een lichtbruine kleur. Net als udon kan het zowel warm als koud worden gegeten. Als je het koud eet, dan krijg je een kommetje met de noedels, een kommetje met soja/dashi-saus en op apart bordje de tempura. (De noedels dip je in de saus voordat je een hap neemt.)
Verder kun je ook nog andere soorten noedels krijgen in Japan, zoals somen (lijkt op udon maar dan dunner), hiyamugi (qua dikte tussen somen en udon in), shirataki (doorzichtige noedels, gemaakt van konjac-plant) en harusame (noedels gemaakt van aardappel- of mungbonenstijfsel).
8. Sukiyaki (Japanse hotpot)
Sukiyaki is een Japanse hotpot-maaltijd. Aan tafel krijg je een grote hotpot-pan met dunne plakjes rundvlees, tofu, groente en soms paddestoel en noedels. De ingrediënten worden gekookt in een hartige bouillon van sojasaus, mirin en suiker. In sommige restaurants mag je zelf de suiker erbij doen, dus bepaal je zelf hoe zoet het gerecht wordt (bijv. bij Wagyu Sukiyaki Hokuto in Osaka). Dit is erg fijn als je het niet te zoet wil eten.
Hoe eet je dit gerecht? Het koken van de ingrediënten gaat snel, dus je kunt na 5-10 minuten al beginnen met eten. De ingrediënten dip je in rauw ei (voor extra romigheid en smaak). Meestal krijg je ook een kommetje rijst erbij.
9. Donburi
In veel restaurants kun je ‘donburi’ (rijstkom) bestellen met vlees, vis of groente. In Westerse landen zijn we gewend om hamburger en frietjes te halen als je zin hebt in fastfood. Maar in Azië zijn er ook fastfood restaurants waar je snel, simpele rijstgerechten kunt bestellen. In Japan heb je bijv. Sukiya, Yoshinoya en Matsuya waar je o.a. gyudon (kom rijst bedekt met dunne plakjes rundvlees en uien met een zoete en hartige saus) en okyakodon (kip en ei gestoofd in een bouillon van dashi, sojasaus en mirin) kunt eten.
Tip: soms hebben ze ook een donburi dunne plakjes rundvlees met okra, superlekker!
10. Omurice
Last but not least: omurice! Dit is één van mijn favoriete gerechten. Eigenlijk is het niet heel bijzonder, maar het is lekker en een geweldige comfort food gerecht. Het is gebakken rijst met kip (of zeevruchten) en groenten in ketchup omwikkeld door een luchtige omelet. De traditionele versie wordt meestal gegarneerd met extra ketchup.
Tip: in Tokyo kun je bij Rakeru verschillende soorten (fushion) omurice proberen, één van de beste omurice restaurants waar ik heb gegeten. De inrichting is ook bijzonder en sfeervol; alsof je in een Nederlands pannenkoekhuis bent beland.


Fun facts: omurice is in de 20ste eeuw ontstaan en geïnspireerd door Westerse omeletten. Het is een handige manier om restjes rijst en andere ingrediënten die je over hebt op te maken (een beetje als gebakken nasi). Het is erg populair geworden, vooral Japanse kinderen vinden het erg lekker vanwege de milde smaak en de vrolijke ketchup-smiley die op de omelet getekend wordt. De perfecte omelet om de gebakken rijst krijgen is niet zo makkelijk als het lijkt, het is een kunst op zich. Er zijn koks die dit heel goed kunnen en het voor je neus voor je klaarmaken zodat je kunt meekijken.
En dan nog iets…
Okonomiyaki en Yakiniku zijn ook heel bekend in Japan. Ze staan niet in mijn persoonlijke top 10 (resp. veel currysaus en veel vlees), maar zeker ook de moeite waard om een keer te proberen. En misschien vind jij het wel ontzettend lekker (zoals heel veel anderen).
11. Okonomiyaki
Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek. Het is gemaakt van een beslag met bloem, kool en eieren. Vaak wordt er zeevruchten of vlees en groenten aan toegevoegd. Het gerecht wordt gegrild op een bakplaat en vaak bestaat de topping uit okonomiyakisaus, mayonaise, bonito-vlokken en gedroogd zeewier.
12. Yakiniku (Japanse BBQ)
Als je van vlees eten houdt, dan moet je yakiniku proberen (BBQ met aan tafel een ingebouwde grill). In de meeste restaurants kun je ook wagyu beef krijgen, dat is superzacht en mals. In de grote steden, zoals Osaka, is het verstandig om te reserveren; rond etenstijd kan het namelijk erg druk zijn.
En nog wat extra tips:
Bij de convenience stores (buurtwinkels) zoals 7-Eleven en Lawson kun je ook heerlijke snacks halen. Je kunt er ook verschillende soorten ijsjes, drankjes en chips vinden die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Hieronder nog wat voorbeelden van dingen:
- 7-Eleven: steamed bread with egg; als je zachte, zoete broodjes lekker vindt moet je deze zeker proberen!
- 7-Eleven: matcha-ijs in een hoorntje (deze is niet bij alle filialen te koop)
- 7-Eleven/Lawson: fruitsandwich (soort fruit hangt af van het seizoen/beschikbaarheid)
- Lawson: koude oolongthee en rooibosthee van het merk Suntory


